Danmarks Frie Fagforening

- fordi ingen kender "arbejds"-dagen imorgen...

Print side

DFF's historie

Foreningens historie begynder formelt, da Danmarks Frie Fagforening stiftes den 3. september 1983.

Men tankerne om en ikke – socialistisk fagforening, som er uafhængig af LO, har gennem nogen tid rumsteret i hovederne på en del lønmodtagere. Der skal kun et par læserbreve til, før de finder hinanden.

Stiftelsen førte i firserne til store konflikter, som kørte som rene føljetoner i alle landsdækkende medier. Kampene var hårde og uden nåde – alle midler blev taget i brug fra den fagbevægelse, som kalder sig solidarisk, demokratisk og agerende i frihedens navn. Selv om det også dengang var lovligt at skifte det ”røde” fagforeningsmedlemskab ud med et til Danmarks Frie Fagforening, førte skiftet ofte til chikane, mobning og offentlig og politisk forfølgelse med alvorlige følger for den enkelte.

Flere og flere fik øjnene op for det absurde i, at en lønmodtager i et frit og demokratisk land ikke selv måtte vælge fagforening. LO – forbundenes meget store økonomiske bidrag - både til socialdemokratiets valgkampe, til den socialdemokratiske presse samt til kampagner vendt mod den borgerlige regering - giver alle borgerlige lønmodtagere noget at tænke over. Den typiske socialdemokratiske lønmodtager er en saga blot. Borgerlige lønmodtagere bliver svære at samle til kamp. LO mister medlemmer og kæmper fortsat indædt for at beholde eksklusivaftalerne (fagforeningstvangen).

Efter ti års kamp gennem de danske retsinstanser får Danmarks Frie Fagforening endelig 11. januar 2006 medhold hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i, at det er ulovligt at tvinge et menneske til at være medlem af en bestemt fagforening for at kunne arbejde på en bestemt arbejdsplads. Eksklusivaftalerne er med et slag uacceptable og Folketinget sørger hurtigt for, at den danske lovgivning bliver i overensstemmelse med dette.

Det er nu tilladt for alle lønmodtagere i Danmark frit at vælge fagforening og a-kasse.

Læs her om 10 års jubilæet (PDF - åbner i nyt vindue. 14 Mb)

Danmarks Frie Fagforening | Lille Borgergade 13 | 9400 Nørresundby | Telefon 70 25 40 25 | Telefax 98 10 24 27 |